Näin suojaudut yrityskaappauksilta ja huijausilmoituksilta

23.02.2021

PRH:lla on palveluja, joilla voit suojautua huijauksia vastaan. Palvelut ovat maksuttomia. Muistathan myös, että kaupparekisteristä soitetaan sinulle vain, jos yrityksen ilmoituksessa on puutteita.

Valitse vain sähköiset ilmoitukset YTJ-palvelussa
Kun teet ilmoituksen YTJ-palvelussa, voit valita, että yrityksesi ilmoituksia voi tehdä vain sähköisesti. Näin voit varmistaa, että jatkossa yrityksesi ilmoituksia kaupparekisteriin ja Verohallinnolle voi tehdä vain henkilö, jolla on siihen oikeus. Lue ohje vain sähköisten ilmoitusten valitsemisesta.

Seuraa muutoksia yrityksesi kaupparekisteritiedoissa
Jos yrityksesi sähköpostiosoite on ilmoitettu kaupparekisteriin ja sähköpostiosoite on toiminnassa, saat ilmoituksen muutoksista automaattisesti sähköpostiisi. Jos et ole ilmoittanut yrityksesi sähköpostiosoitetta, voit tehdä sopimuksen PRH:n kanssa. Lue lisää kaupparekisteritietojen muutosten seuraamisesta.

Tarkista henkilötietosi
Voit tarkistaa viranomaisten yhteisen suomi.fi-sivuston palvelusta, että omat henkilötietosi on merkitty oikein kaupparekisteriin. Palvelussa näet voimassa olevat, kaupparekisteriin merkityt vastuuhenkilön roolisi. Lue lisää omien tietojen tarkistusmahdollisuudesta.

Voit pyytää rekisteröintikieltoa
Jos epäilet henkilötietojesi väärinkäyttöä, voit pyytää rekisteröintikieltoa. Tällöin sinua ei merkitä yrityksen tai yhteisön vastuuhenkilöksi kaupparekisteriin, yhdistysrekisteriin tai säätiörekisteriin ilman erillistä suostumustasi. Lue lisää rekisteröintikiellosta.

Varo harhaanjohtavia puheluja ja kirjeitä
Jos saat puheluita, joissa tarjotaan tietojen päivittämistä "yritysrekisteriin" vuosimaksua vastaan, muistathan, että tällaiset markkinointipuhelut eivät tule PRH:n kaupparekisteristä. Kaupparekisteristä soitetaan sinulle ainoastaan silloin, kun yrityksen tekemässä ilmoituksessa on puutteita.

Tavaramerkin hakijat ja haltijat saavat harhaanjohtavia kirjeitä ja aiheettomia laskuja. Lue lisää tavaramerkkien haltijoille tulevista harhaanjohtavista viesteistä.


Mitä teet, jos epäilet kaappausta tai huijausta?
Jos epäilet, että joku on tehnyt ilmoituksen kaupparekisteriin luvatta yrityksesi nimissä, ota heti yhteyttä kaupparekisterin neuvontaan. Katso kaupparekisterin neuvonnan yhteystiedot.

Tee tarvittaessa rikosilmoitus poliisille. Siirry poliisi.fi-nettisivuille.

Lue lisää valelaskuista ja muista huijaustavoista Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) nettisivuilta. Siirry kkv.fi-sivuille.

Lähde: PRH

Yksityisesti kannattaa myös harkita tiedonluovutuskiellon antamista Traficomille:
https://www.traficom.fi/fi/traficom/tietosuoja-traficomissa/tiedonluovutuskiellot

sekä Digi- ja väestötietovirastoon:
https://dvv.fi/tietojen-luovuttamisen-kieltaminen


KIRKKONUMMI
Engblom & Co Oy
Purokummuntie 1
FI-02400 KIRKKONUMMI
PL 11, FI-02401
office@engblom.fi
Puh. +358 9 2959 250
Fax +358 9 2959 2525


LAHTI
Engblom & Co Oy
Novatalo
Rauhankatu 11, 3. krs.
FI-15110 LAHTI
marjo.ranta@engblom.fi
Vaihde +358 9 2959 250
Fax +358 9 2959 2525